Svijet
0

Španija u generalnom štrajku, protesti širom EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Radnici u Španiji počeli su u srijedu generalni štrajk, u organizaciji dva najveća španska sindikata, u znak protesta protiv mjera štednje koje je uvela vlada kako bi izašla nakraj s budžetskim deficitom i tekućom recesijom, a protesti radnika očekuju se i u drugim zemljama Evropske unije.

Španski nacionalni radio je izvjestio da su se pojedini učesnici demonstracija sukobili s policijom i da je širom zemlje povrijeđeno 11 osoba.

Učesnici demonstracija su još prije zore spriječili kamione da isporuče proizvode na glavnim prodajnim mjestima u Madridu, Barceloni i drugim većim gradovima i bacali su jaja na vozače koji su pokušali da izađu iz jedne garaže u Madridu gdje se nalaze autobusi gradskog prevoza, javio je AP.

Štrajk su najavili zaposleni u željezničkom, avionskom i putnom prevozu i u gotovo svim javnim službama, ali će najosjetljiviji sektori - zdravstvo, obrazovanje, administracija i socijalne službe, ispoštovati minimalni proces rada.

Štrajku su se priključili i španski dnevni listovi koji su u srijedu objavljeni na manjem broju strana.

Kralj Juan Carlos Burbonski i njegov sin princ Philip od Asturije saopćili su u utorak da su otkazali sve svoje javne obaveze za srijedu u znak poštovanja prema pravu zaposlenih na obustavu rada, prvu od dolaska socijalističkog premijera Jozea Luisa Zapatera na vlast 2004. godine.

Radnički sindikati u srijedu organizuju protestne šetnje ispred evropskih institucija i u Bruxellesu, u kojima bi, kako organizatori očekuju, trebalo da učestvuje 100.000 osoba, što bi mogao da bude jedan od najvećih protesta u prijestonici EU u posljednjih nekoliko godina.

Štrajkovi se očekuju i u Grčkoj, gdje su radnici u javnom prevozu u Atini najavili da će obustaviti rad na nekoliko sati, a jednodnevni štrajk planiraju i grčki ljekari u bolnicama, dok su sindikati demonstracije u prijestonici zakazali za večeras.