"Neprijateljski čin"
27

Španija protjerala dvojicu američkih diplomata zbog špijuniranja

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Španija je diskretno protjerala najmanje dvojicu službenika američke ambasade optuženih za podmićivanje španskih obavještajnih službenika, objavio je list El Pais u četvrtak, pozivajući se na vladine izvore.

Nije bilo trenutne potvrde ni iz jedne ni iz druge zemlje, ali je španska ministrica odbrane Margarita Robles, upitana za slučaj, umanjila značajmogućih posljedica onoga što se desilo. Ona je priznala da je u toku sudska istraga o "nepravilnom ponašanju" u obavještajnoj agenciji CNI.

"Španija i SAD su prijatelji, saveznici i partneri", rekla je ona novinarima.

"Kada postoje pitanja koja mogu utjecati na nas, o njima se razgovara i rješava, ali to ni na koji način ne utiče na odnose koje imamo."

Američki zvaničnik u Španiji rekao je da američka ambasadorica Julissa Reynoso neće komentarisati slučaj.

Osoblje ambasade, koje El Pais nije identifikovao ni imenom ni poštom, tiho je povučeno na zahtjev Madrida nakon što je istraga pokazala da su dva španska obavještajna službenika dala informacije za "veliku svotu".

El Pais je regrutovanje tajnih agenata iz zemlje domaćina da izdaju sopstvenu zemlju nazvao "otvoreno neprijateljskim činom učinjenim sa neprijateljskim vladama, ali nikada sa prijateljima ili saveznicima".

Možda su umiješana više od dva američka špijuna, navodi list, pozivajući se na neidentifikovane vladine izvore.

Službenici CNI-ja, načelnik područja i njegov pomoćnik, uhapšeni su prije dva mjeseca, a sud je naredio da njihov slučaj ostane u tajnosti, rekao je El Pais.

Španska vlada je saopćila da je istraga otvorena na zahtjev CNI-ja, ali neće iznositi detalje jer je istraga u tajnosti.

Ambasadorku Reynoso pozvale su španske vlasti i rekla je da ne zna ništa o slučaju i izvinila se. Washington je tada udovoljio zahtjevu španskog ministarstva odbrane i vanjskih poslova da dvoje američkih službenika odu.