Uprkos protivljenju crkve
33

Španija legalizovala eutanaziju smrtno bolesnih osoba

A. B.
Aplauz u španskom parlamentu nakon glasanja o legalizaciji eutanazije (Foto: EPA-EFE)
Aplauz u španskom parlamentu nakon glasanja o legalizaciji eutanazije (Foto: EPA-EFE)
Španski parlamentarni zastupnici danas su velikom većinom glasova legalizovali eutanaziju u ovoj državi uprkos snažnom protivljenju Katoličke crkve i desno orijentisanih stranaka.

Vladin prijedlog zakona u eutanaziji, koja će se moći provoditi samo pod striktno propisanim uslovima, izglasan je većinom od 202 glasa "za" naspram 138 glasova "protiv". Dva zastupnika su bila suzdržana.

Zakon o eutanaziji naredne godine još mora proći proceduru u Senatu.

Prijedlog zakona navodi da osoba koja pati od ozbiljne i neizlježive bolesti ima pravo zatražiti pomoć pri umiranju, ali pod uslovom da to zatraži kako bi izbjegla neizdrživu patnju.

Zahtjev mora biti podnesen u pismenom obliku, a onda mora biti ponovljen nakon 15 dana. Zatim ga moraju odobriti dva ljekara, nakon čega zahtjev ide na nadležnu komisiju.

"Danas smo postali humanija, pravednija i slobodnija zemlja. Zakon o eutanaziji, kojeg društvo u velikoj mjeri traži, napokon postaje stvarnost", napisao je španski premijer Pedro Sanchez na Twitteru.

Španija je ovom odlukom postala četvrta zemlja u Evropskoj uniji koja je legalizovala eutanaziju smrtno bolesnih ljudi.

Zdravstvenim radnicima koji ne žele učestvovati u postupku priznaje se pravo na prigovor savjesti. Trošak procedure ići će na račun državnog proračuna, piše DW.