Promjene u radu
110

Soroseva fondacija obustavlja projekte u EU, posvetit će se više i Zapadnom Balkanu

B. R.
George Soros, osnivač Fondacije Otvoreno društvo (Foto: EPA-EFE)
George Soros, osnivač Fondacije Otvoreno društvo (Foto: EPA-EFE)
Fondacija Otvoreno društvo, koju je osnovao 93-godišnji milijarder George Soros, namjerava da obustavi veliki dio projekata u Evropskoj uniji. Žele se posvetiti drugim dijelovima svijeta, među kojima je Zapadni Balkan.
Ovo je navedeno u internom e-mailu zaposlenicima ove fondacije, a do čijeg je sadržaja došla agencija Reuters. Zaposlenicima je ukazano da to znači distanciranje od unutrašnjih pitanja EU. Naglašeno je da razlog za ovakvu odluku nije ono što se radilo u prošlosti, već isključivo stvar značajnih prilika u budućnosti.

U junu ove godine je objavljeno da će George Soros sinu Alexu prepustiti vođenje fondacije za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 25 milijardi dolara. Mjesec dana kasnije je objavljeno da će širom svijeta biti otpušteno 40 posto zaposlenika fondacije. Alex Soros je izjavio da promjena načina rada znači da "ostaju nepokolebljivo posvećeni evropskom projektu".

George Soros je mađarski Jevrej koji je poslije Drugog svjetskog rata migrirao u Sjedinjene Američke Države. U ovoj zemlji se obogatio i dugo podržava one koji promoviraju liberalno-demokratske vrijednosti.

Fondacija Otvoreno društvo, koja godišnje daje 1,5 milijardi dolara širom svijeta, nastavit će finansirati projekte na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), u Ukrajini, Moldaviji i Kirgistanu, prenosi Reuters.