Svijet
0

Somalski premijer podnio ostavku

FENA
Ugroženi somalski premijer Ali Mohamed Gedi uručio je u ponedjeljak pismo s ostavkom, saopćio je savjetnik predsjednika Abdullahi Yusufa.

Svjedoci kontaktirani telefonom u somalskom gradu Baidoa izjavili su da je Gedi javno uručio listu papira predsjedniku, a predsjednički savjetnik saopćio je da je u njima bila Gedijeva ostavka. Savjetnik je tražio da ostane anoniman jer mu nije bilo dopušteno da se obraća medijima, javio je AP.

Nije bilo odmah jasno da li je Yusuf zvanično potvrdio Gedijevu ostavku. Njih dvojica su bili rivali u somalskoj prijelaznoj vladi.

Somalska prijestonica Mogadishu zahvaćena je nasiljem otkako su vladine trupe i njihovi etiopski saveznici protjerali Vijeće islamskih sudova u decembru. Šest mjeseci islamska grupa je kontrolirala veći dio južne Somalije, a njeni ostaci su najavili boriti se u iračkom stilu.

Na hiljade civila ubijeno je u borbama u ovoj godini.

Oko 1,5 miliona Somalaca ima potrebu za hranom i pomoći - 50 posto više nego na početku godine -zbog kiša, nastavka unutrašnjeg raseljavanja i moguće epidemije kolere, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Somalija nema funkcionalnu vladu od 1991. kada su suparnički ratni lideri svrgnuli diktatora Mohameda Siada Barrea i potom se okrenuli jedni protiv drugih.