Svijet
0

Somalija: Ubijena dva stranca i dva Somalca

FENA
Dva Somalca i dva stranca koja rade za holandski ogranak Ljekara bez granica (MSF) ubijena su u ponedjeljak u eksploziji bombe podmetnute kraj puta u blizini južne somalske luke Kismayu, javili su svjedoci.

"Eksplozija bombe pokraj puta uništila je automobil holandskih ljekara, ubivši dva stranca - jednog Kenijca i jednog bijelca, te somalskog vozača i somalskog novinara koji su prolazili putem", izjavio je Reutersu svjedok Hussein Abdi.

Reutersov novinar vidio je tijela u vozilu.

Organizacija Ljekari bez granica iz Holandija nije odmah bila dostupna radi komentara.

Kismayu, strateška luka, pod kontrolom je lokalnog klana, a ne somalske prijelazne vlade.

Vlada je uvučena u sukobe s godinu dana dugom pobunom koju predvode islamski militanti u prijestonici, Mogadishu, gdje su njene trupe i njihovi etiopski saveznici česta meta bombi podmetnutih pokraj cesti i zasjeda.

Tokom dvosedmične ofanzive krajem 2006. i početkom 2007. etiopske i somalske snage potisnule su pobunjenike u blizini Kismayua i dalje prema jugu ka kenijskoj granici.

Kismayu je bio miran u poređenju s Mogadishuom, ali su islamisti zaprijetili napadima u tome gradu i ostalim mjestima u okviru svoje borbe za uspostavu islamske vladavine u ovoj zemlji na Rogu Afrike.