Svijet
0

Somalija: Pobunjenici se povukli iz Mogadishua

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Somalski islamistički pobunjenici iz al-Shababa povukli su se sa svih položaja u somalskoj prijestonici Mogadishu, saopćili su u subotu vlada i portparol pobunjenika.

Predsjednik Sheikh Sharif Ahmed objavio je da su pobunjenici poraženi nakon što su u kamionima otišli tokom noći.

Al-Shabab je, ipak, opisao taj potez kao "promjenu vojne taktike", prenosi BBC.

Sukob je omeo napore pomoći u zemlji pogođenoj glađu, dok policija al-Shahaba zabranjuje pristup nekim humanitarnim agencijama centralnim i južnim područjima zemlje koju kontroliše.

Mirovne snage Afričke unije i vladine snage već mjesecima su suzbijene na malo područje državne prijestonice. One su se nedavno borile s pobunjenicima u nastojanju da osiguraju rute isporuke za hitnu pomoć u hrani, vodi i lijekovima.

Povlačenje je uslijedilo nakon izvještaja o puškaranjima u Mogadishu u petak navečer.

  • Somalska vlada pozdravlja uspjeh koji su ostvarile somalske vladine snage uz podršku AMISOM-a (mirovnih snaga AU), koje su porazile neprijatelja iz redova al Shababa, izjavio je Sheikh Ahmed na pres-konferenciji.

Portparol pobunjenika povezanih s Al-Qaidom, Ali Mohamed Rage, izjavio je, ipak, za lokalnu radio stanicu da neće biti povlačenja iz drugih regija južne Somalije.

  • Povlačenje naših snaga samo ima za cilj izvođenje kontranapada protiv neprijatelja. Narod će čuti sretne vijesti u narednim satima, kazao je on.

  • Borit ćemo se protiv neprijatelja gdje god da je, dodao je.

Dopisnik BBC-a iz kenijske prijestonice Najrobija javlja kako izgleda malo vjerovatno da će Mogadishu biti miran.

Al-Shabab govori o okretanju gerilskom ratu, koji bi značio više samoubilačkih bombaških napada kao i napada granatama i nagaznim minama.

Neki analitičari sugeriraju da su se islamistički pobunjenici povukli jer im je oslabilo finansiranje iz arapskog svijeta i oni su postali vojno slabiji.

Dijelovi prijestonice, gdje se nalaze izbjeglički logori, prošle su sedmice bili među tri regije koje su UN proglasile područjima u kojima vlada glad.