Analiza iz Berlina
92

Sociolog Gerald Knaus: EU mora biti konkretna, Moskva ima interes za tenzije na Balkanu

S. H.
Gerald Knaus osnivač je think-tanka ESI (Foto: EPA-EFE)
Gerald Knaus osnivač je think-tanka ESI (Foto: EPA-EFE)
Sociolog Gerald Knaus kaže da Moskva ima interesa da raspiruje tenzije na Zapadnom Balkanu i upozorava na "dramatične probleme".

Evropska unija sada mora Zapadnom Balkanu brzo ponuditi jasnu i konkretnu perspektivu, ističe Knaus, prenosi DW.

Čak i ako rat u Ukrajini trenutno zahtijeva svu pažnju Evrope, EU ne smije izgubiti iz vida zapadni Balkan, upozorava Gerald Knaus, austrijski sociolog i istraživač migracija.

"Moskva ima interesa da raspiruje tenzije u evropskom dvorištu, na Balkanu", kaže Knaus u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA i govori o "dramatičnim problemima" u regionu te ističe da je atmosfera već sada opasna.

"Rat na Balkanu je ponovo postao zamisliv".

Doduše, ponovno naoružavanje nekih zemalja Zapadnog Balkana, sve žešća retorika neprijateljstva i dovođenje u pitanje granica ili institucija, kao naprimjer u Bosni - ne znače da će stvarno doći do otvorenog sukoba, kaže Knaus, ali:

"To znači da se ljudi plaše. A ako ima provokacija spolja, onda takva situacija može izmaći kontroli. A to može brzo da se desi", objašnjava Knaus.

Rat na Zapadnom Balkanu je ponovo postao "zamisliv", jer, poslije odluke EU da Kijevu isporuči oružje i uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, predsjednik Vladimir Putin sada traži mogućnosti da uzvrati udarac – a priliku da to učini imao bi na Balkanu, rekao je Knaus.

EU mora brzo ponuditi konkretnu prespektivu

Osnivač berlinskog think-tanka "Evropska inicijativa za stabilnost" (ESI) ovu opasnost vidi ukoliko EU konačno ne postane prokativna i odustane od lijene politike kojom dominiraju i stalno se ponavljaju iste fraze, u koje niko živ više ne vjeruje".

Ta "apsurdna i opasna inertnost" EU, koja se jednostavno nada da se ništa neće desiti bez aktivnog preduzimanja nečega – "je neodgovorna", kritikuje Austrijanac.

U Ukrajini se reagovalo prekasno. Evropska unija sada mora Zapadnom Balkanu brzo ponuditi jasnu i konkretnu perspektivu.