Svijet
0

Sobarica podnijela tužbu, Strauss-Khan se poziva na imunitet

FENA
Dominique Strauss -Khan (Foto: AFP)
Dominique Strauss -Khan (Foto: AFP)
Advokati Nafisatu Dialo, sobarice koja je podnijela privatnu tužbu protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Straussa -Khana, tvde da on ne može da se poziva na diplomatski imunitet, jer je u trenutku kada se dogodio incident bio na privatnom putu u New Yorku.

Američka policija je u maju prošle godine uhapsila Strauss Khana u New Yorku, nakon što ga je sobarica optužila za pokušaj silovanja, ali je tužilaštvo poslije par mjeseci odustalo od daljeg krivičnog gonjenja, pošto je procijenjeno da Dialo nije kredibilan svjedok.

Ona je preko advokata nakon toga podnijela privatnu tužbu za naknadu štete protiv bivšeg direktora MMF-a, ali su njegovi branioci zatražili od suda da tužbu odbaci zbog diplomatskog imuniteta. Međutim, advokat Dialo, Douglas Wigdor tvrdi da se imunitet odnosi samo na zvanične posjete, dok je tom prilikom Strauss Khan bio u privatnoj posjeti New Yorku.

On je pred njujorškim sudom kazao da je Strauss Khan brutalno seksualno napao Nafisatu Dialo, dok njegovi tvrde da ga njegova funkcija koju je obavljao tada štiti od tužbe.

Štros Kan je poslije otkrivanja afere sa sobaricom podnio ostavku na mjesto direktora MMF-a.