Svijet
0

Snowden počinje raditi u Rusiji

FENA
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Odbjegli bivši američki obavještajac Edward Snowden našao je posao u Rusiji, rekao je danas njegov advokat Anatolij Kučerena, govoreći povodom današnjeg objavljivanja nove Snowdenove fotografije na popularnom ruskom websiteu Life News.

Snowden će od 1. novembra raditi u jednom od najvećih ruskih internet portala, rekao je Kučerena, ne precizirajući kojem.

Na snimku koji je objavio Life News, a koji je napravljen u septembru, prikazan je Snowden kako se vozi u čamcu rijekom Moskvom, a u pozadini se vidi Hram Hrista Spasitelja.

Po riječima advokata, Snowden sasvim mirno šeta ruskom prijestonicom, ali je i dalje tajna gdje on živi.

"On mirno šeta prijestonicom, njemu je interesantna Rusija i njena kultura. Njegove posjete Kremlju i muzejima drugih gradova govore koliko on voli Rusiju i koliko mnogo želi da sazna više o njoj", rekao je Kučerena za Life News i dodao da Snowden slobodno može da se kreće Rusijom kuda želi i da je to njegova lična stvar.

Advokat je također kazao da će novac koji je prikupljen na tom websiteu kao pomoć Snowdenu biti prebačen na njegov račun koji će uskoro biti otvoren.

"Snowden će i sam uskoro početi da zarađuje novac u Rusiji, jer će 1. novembra stupiti na rad u jednoj od najvećih kompanija za podršku najvećeg sitea. To je rad u oblasti informacionih tehnologija, pitanje njegovog posla je riješeno", predočio je Kučerena.

Po njegovim riječima, kompanija u kojoj će raditi Snowden nije državna, s obzirom da on ne može da radi za rusku državu.

Kučerena je objasnio da je Snowden dobio privremeni azil u Rusiji, a ako se odluči da ode, izgubit će taj privremeni status. Za sada on ne pokazuje želju da ode u neku drugu državu, rekao je Kučerena.

Prema riječima advokata, Snowden nastavlja s učenjem ruskog jezika koje je počeo još dok je boravio na aerodromu Šeremetjevo i pošto je veoma prilježan, dosta je naučio.