Svijet
18

Eksplozije kod Ambasade Irana u Bejrutu, najmanje 23 mrtvih i 146 povrijeđenih

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Najmanje 23 ljudi je poginulo u dvije eksplozije koje su u utorak ujutro aktivirane u blizini Ambasade Irana u Bejrutu. Na zgradi su pričinjena oštećenja, prenijeli su lokalni mediji.

Mediji navode da ima nekoliko desetaka povrijeđenih. Jedni navode da je u eksploziji uništeno šest zgrada. TV AL-Manar je javio da je poginulo 17 ljudi, dok su neki drugi mediji javili da je broj čak i puno veći. Prema posljednjim tvrdnjama nekoliko medije poginulo je najmanje 23 ljudi, a povrijeđeno 146.

O kakvoj se eksploziji radi još uvijek se ne zna pouzdano, dok su jedni izjavili kako se radi o raketama koje su usmjeravane, drugi kažu da se radi o bombama.

U ovom trenutku još uvijek nije jasno ko stoji iza napada, s obzirom na to da Iran i Libanon imaju dobre odnose, i u jednoj i u drugoj zemlji je većinsko šiitsko stanovništvo.

Libanonski mediji su emitovali snimke na kojima se vide ranjenici i oštećene zgrade, a područje u kojem se eksplozija dogodila se smatra uporištem libanonske šiitske frakcije Hezbollaha.

Očevici su izjavili da su se eksplozije dogodile jedna za drugom u razmaku od jedne do dvije minute.

Prema posljednjim izvještajima u eksploziji je poginuo kutlturni ataše u iranskoj ambasadi Ebrahim Ansari.