Izdato upozorenje
1

Snažna oluja Eta poharala Centralnu Ameriku, sada se kreće prema Floridi

A. B.
Gvatemala je najteže pogođena olujom Eta (Foto: EPA-EFE)
Gvatemala je najteže pogođena olujom Eta (Foto: EPA-EFE)
Snažna oluja Eta poharala je područje Centralne Amerike gdje je smrtno stradalo ili nestalo oko 200 ljudi, a prijeteći prerastanjem u uragan prve kategorije kreće se prema Floridi.

Prema podacima Nacionalnog centra za uragane (NHC) u Miamiju, Eta je nakon prolaska Kubom u nedjelju ujutro uz nalete vjetra do 65 km/h pogodila otoke Lower Metacumbe Key u Floridi.

Očekuje se da bi ova oluja mogla izazvati i velike poplave na ovom području te tako doprinijeti i pokretanju klizišta.

"Prema predviđanju Eta bi mogla proći u ponedjeljak blizu otoka Florida Keys, a kasnije tokom dana ili u utorak iznad jugoistočnog Meksičkog zaljeva", naveo je NHC.

Na jugu Floride je izdato narandžasto upozorenje zbog uragana, uključujući Miami i Ford Lauderdale već zahvaćen poplavama. Vlasti su pozvale stanovništvo da napusti domove i smjesti se na sigurno.
Mještani Centralne Amerike u skloništima nakon olujnih udara vjetra i velikih poplava (Foto: EPA-EFE)
Mještani Centralne Amerike u skloništima nakon olujnih udara vjetra i velikih poplava (Foto: EPA-EFE)

Ogromne količine kiše mogle bi pasti i na području otoka Florida Keys, kao i okruga Monroe do srijede navečer.

"Poplave izazvane kišom mogle bi se 'nadopuniti' obalnim poplavama u nekim područjima, a susjedstva sklona dugoročnoj lošoj odvodnji vjerovatno će se suočiti s poplavljenim ulicama narednih nekoliko dana", navela je Nacionalna meteorološka služba Key West, piše CNN.

Obilne kiše i poplave već su zahvatile Oakland Park na Floridi i na tom području gradske vlasti već rade na saniranju šteta.

"Osoblje Oakland Parka radilo je cijelu noć i dan na rješavanju problema nastalih zbog poplava i činimo sve što je u našoj moći da spriječimo velike štete", kazao je David Rafter iz Oakland Parka.

Oluja Eta izazvala je velike materijalne štete i porušila brojne domove (Foto: EPA-EFE)
Oluja Eta izazvala je velike materijalne štete i porušila brojne domove (Foto: EPA-EFE)

Najmanje pet škola na jugu Floride, uključujući Miami-Dade, bit će zatvoreno zbog potencijalne opasnosti koju donosi Eta.

U Miami-Dadeu su zatvoreni svi mostovi, a na tom području se očekuju udari vjetra od 40 do 60 km/H, kao i mogućnost pojave tornada.

Eta je u proteklim danima pogodila karipsku obalu Nikaragve snagom uragana četvrte kategorije uz vjetrove koji su udarali i jačinom od 140 km/h.

Područje Gvatemale je najteže pogođeno snažnom olujom Eta gdje je poginulo ili nestalo najmanje 150 osoba.