Stradala i djeca
146

Snažna eksplozija tokom molitve u džamiji u Kabulu, najmanje 20 ubijenih

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ogromna eksplozija odjeknula je u džamiji u glavnom gradu Afganistana Kabulu. Kako javljaju mediji, poginulo je najmanje 20 osoba, a veliki je broj i ranjenih.

Pretpostavlja se da se eksplozija dogodila tokom večernje molitve, a strahuje se da je mnogo žrtava, iako brojke još nisu poznate.

Lokalni mediji navode da je Khalid Zadran, portparol talibanske policije u Kabulu, rekao da je došlo do eksplozije u 17. gradskom okrugu. Izvještaji kažu da je među poginulima i imam Siddiqi džamije.

Nejasno je ko stoji iza napada, koji dolazi nedjelju dana nakon što je istaknuti protalibanski sveštenik ubijen u samoubilačkom napadu, također u Kabulu. Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za raniji napad.

Snage sigurnosti stigle su na mjesto događaja, u sjevernom dijelu Kabula, dodao je portparol, dok je bolnica hitne pomoći u Kabulu objavila na Twitteru da je primila 27 osoba ranjenih u eksploziji.

"Među njima je bilo petoro djece, uključujući i sedmogodišnjaka", navodi se.

Talibanski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da je čak 35 ljudi možda ranjeno ili ubijeno, a broj bi mogao i dalje rasti. Svjedoci su opisali da su čuli snažnu eksploziju koja je razbila prozore na obližnjim zgradama.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da se eksplozija dogodila u džamiji među vjernicima u oblasti Khair Khana u Kabulu.

Obavještajni timovi su bili na mjestu eksplozije i istraga je u toku, dodali su.