Afganistan
0

Snahe ubile svekrvu

SRNA
Talibani u Afganistanu pogubili su ženu optuženu za ubistvo svekrve, potvrdili su lokalni zvaničnici.

Ubistvo se dogodio u zabačenoj oblasti Abe Band istočne avganistanske provincije Gazni kada su dvije snahe tokom svađe gurnule svekrvu u rernu, javlja mreža BBC.

"Došlo je do svađe između svekrve i dvije snahe, koje su je ubacile u rernu. Umrla je od posljedica teških opekotina", rekao je jedan afganistanski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, porodica se nakon ubistva obratila za pomoć talibanima, koji su dali "kalašnjikov" bratu ubijene žene i rekli mu da javno ubije jednu od snaha.

Zvaničnici kažu da su talibani za sada poštedjeli smrti drugu snahu jer je trudna. Isti izvor navodi da će ona vjerovatno ostati kao talac dok se ne porodi, nakon čega će biti ubijena.

Oblast Abe Band smatra sa uporištem talibana. Talibani su prošle godine kaznili više mještana odsijecanjem glave, optuživši ih da su špijuni za strane vojnike.

Gazni je strateški pozicioniran grad na putu između Kabula i Kandahara. Istoimena provincija nekada je bila centar trgovine, i bila je na istom nivou po bogatstvu i kulturi sa dinastijom Abasida /od 750. do 1250. godine/ u Bagdadu, ali moderno doba nije imalo milosti prema ovoj afganistanskoj provinciji.
Infrastruktura grada je uništena, a ljudi su siromašni, dok su  politička nestabilnost i prisustvo talibana poremetili razvoj Gaznija.