Pakistan
0

Snage sigurnosti ubile 23 militanta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanske snage sigurnosti ubile su 23 militanta u utorak rano ujutro u borbama koje su izbile nakon što su pobunjenici otvorili vatru po vojnicima tokom operacije potrage na sjeverozapadu zemlje, saopćili su policijski i obavještajni zvaničnici. .

Potraga je pokrenuta nakon samoubilačkog bombaškog napada na utvrdu graničara u oblasti Donji Dir, gdje su vojnici ubili stotine militanata u ofanzivi prošle godine

"Borbe su počele kada su zločinici otvorili vatru po vojnicima koji su tragali po regiji nakon izvještaja o pokretima militanata tamo", izjavio je Reutersu načelnik policije Dira, Mumtaz Zireen.

Zireen je kazao da su 23 militanta ubijena u razmjeni vatre u oblasti Maidan.

Nezavisna potvrda njegove tvrdnje nije bila odmah dostupna. Militanti često odbacuju i osporavaju brojke žrtava koje objavljuju zvaničnici.

Novo nasilje nakon relativnog zatišja ponovo je skrenulo pažnju na nastup pakistanskih snaga sigurnosti u borbi protiv talibanskih pobunjenika.

Najmanje 42 osobe su ubijene i 175 je ranjeno kada su dva bombaša samoubice napali najznačajnije sufijsko svetište prošle sedmice, u drugom velikom napadu u mjesec dana na pakistansko kulturno središte i tradicionalno sjedište vlasti, pokrajinu Punjab.