Odlučila progovorit
2

Službenica američke vlade dala ostavku i otkrila: SAD krši vlastite zakone i prešućuje zločine Izraela

F. H.
Anelle Sheline
Anelle Sheline
Zvaničnik za ljudska prava dao je ostavku iz američkog State Departmenta zbog Gaze rekavši da Bidenova administracija krši američki zakon nastavljajući da naoružava Izrael, i prešućuje dokaze koje su SAD vidjele o izraelskim kršenjima ljudskih prava.

Annelle Sheline, rekla je da se nadala da će imati utjecaja na politiku tako što će ostati na svom položaju u bliskoistočnom dijelu Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad, učestvovati u diskusijama, potpisivati depeše o neslaganju i iznijeti svoju zabrinutost svom nadređenom. Ali izgubila je samopouzdanje da može učiniti sve što bi uticalo na protok američkog oružja u Izrael.

“Osnovni razlog je bio – više nisam željela biti povezana s ovom administracijom. Imam mladu kćer. Ona još nema dvije, ali ako jednog dana u budućnosti sazna za ovo i zna da sam bila u State Departmentu i pitala me [o tome] – želim da joj kažem da sam uradila šta sam mogla", rekla je Sheline za Guardian.

Sheline je tek drugi zvaničnik State Departmenta koji je dao ostavku zbog američke politike o ratu u Gazi (još jedan zvaničnik napustio je odjel za obrazovanje zbog tog pitanja), ali je rekla da su joj mnoge njene kolege rekle da će podnijeti ostavku ako mogu priuštiti da izgube svoje posao, i podsticale je da progovori o razlozima zbog kojih je dala otkaz, umjesto da tiho ode.

Ova 38-godišnjakinja, koja je proučavala vanjsku politiku arapskih vlada za doktorat, rekla je da je State Department svjestan mnoštva dokaza da Izrael krši međunarodno pravo u svom vođenju rata u Gazi, te da je Bidenova administracija kršila američki zakon nastavljajući isporuku oružja.

Ona je posebno ukazala na Leahy zakone, koji zabranjuju pomoć stranim vojnim jedinicama umiješanim u zločine, i član 620 (I) Zakona o stranoj pomoći, koji kaže da se nikakva pomoć ne smije pružati bilo kojoj vladi koja "zabranjuje ili na drugi način ograničava, direktno ili indirektno, transport ili isporuku humanitarne pomoći Sjedinjenih Američkih Država”.

U ponedjeljak je State Department rekao da je primio uvjeravanja od izraelskih zvaničnika i da "nije utvrdio da krše međunarodno humanitarno pravo". Ali Sheline je rekla: „Zakon je jasan ovdje i imamo dokaze. Ali pojedinosti se jednostavno ne prate.”

State department je rekao da razmatra dokaze o šteti civilima u okviru mehanizma koji je prošle godine uspostavila Bidenova administracija, nedeljama pre nego što je izbio rat u Gazi, ali je Sheline rekla da će rezultati tih istraga biti objavljeni samo kada to bude željela Bijela kuća.

"U State radi puno ljudi na ovome, ali na kraju krajeva, javna politika mora biti nešto što Bijela kuća potpisuje. Sve dok Bijela kuća ne bude spremna zauzeti drugačiji stav, neke druge stvari koje se dešavaju u državi jednostavno neće izaći na vidjelo“, rekla je Sheline.

Rekla je da vjeruje da je politika administracije vođena domaćim političkim razlozima, ali je tvrdila da se domaća politika mijenja po tom pitanju, ukazujući na značajno "neposvećeno" protestno glasanje na predsjedničkim predsjedničkim izborima Demokratske stranke, te sugerirala da je Bidenova administracija pogrešno procijenila raspoloženje.

“Mislim da je na predsjednikov pogled na Izrael duboko utjecala generacijska podjela. Mislim da je ovoj administraciji trebalo dosta vremena da shvati da prethodna politička kalkulacija o ovome, u smislu velikih donatora, u smislu izraelskog lobija, ... vidi se pomak”, navela je.

Gallup je u srijedu objavio novu anketu koja pokazuje značajan pad američke javne podrške izraelskom vođenju rata, sa 50% u novembru na 36% sada, uz 55% neodobravanja izraelskih postupaka.

Sheline je navela da su ove pomogle dovele do toga se SAD uzdrže od blokiranja odluke Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, što je omogućilo njeno usvajanje nakon što su SAD stavile veto na tri ranija nacrta teksta tokom skoro šest mjeseci od početka rata.

“Drago mi je vidjeti taj mali pomak, ali to još nije napravilo nikakvu razliku za ljude u Gazi. Dakle, zaista je premalo, prekasno", rekla je Sheline.

“Ne samo da ove politike devastiraju narod Gaze, već mislim da uništavaju i imidž SAD u svijetu. Ova administracija je obećala da će obnoviti američku diplomatiju i američko moralno vodstvo nakon Trumpove administracije, ali toliko mnogo od ovih pitanja za koje je administracija rekla da su toliko važni – uključujući ljudska prava – izgleda da su za ovu administraciju manje važni od američko-izraelske odnosa", poručila je Sheline.