Svijet
0

Slučaj 11-godišnje muslimanke u Quebecu pokrenuo debatu o pravima manjina

FENA
Jedanaestogodišnja muslimanska djevojčica izbačena je s nogometne utakmice jer je odbila skinuti svoj hidžab, ponovo pokrećući debatu u Quebecu oko prava manjina pa čak i izazivajući komentar premijera Jean Charesta.

Nogometni savez Quebeca saopćio je da je Asmahan Mansour iz Ottawe pružen izbor između skidanja hidžaba i neigranja na nedjeljnom turniru u obližnjem Lavalu. Savez tvrdi da hidžab - islamski zar ili pokrivalo za glavu - krši pravilo nenošenja opreme za pokrivanje glave koje je uspostavilo vladajuće sportsko tijelo zemlje iz sigurnosnih razloga, javio je AP.

Ostali su, međutim, osudili sudačku odluku, tvrdeći da je to samo još jedan primjer kako Quebec nastoji staviti imigrante van kulturnog modela.

Maria Mansour, majka djevojčice, izjavila je za Radio BBC kako smatra da je incident rasno motiviran.

"Ja snažno vjerujem da nije ispravno, jer je nogomet bez obzira igra li se u Ontariu ili Qubecu ili Evropi, ne dopustiti muslimanskoj djevojčici koja je ponosna na svoju religiju da igra nogomet koji toliko voli", izjavila je Mansour.

"Trebalo mi je mnogo snage da gledam svoju kćerku kako je ponižavaju pred mnogo ljudi", kazala je.

Nogometni savez Quebeca primijetio je da je sudac također bio musliman.

Premijer Quebeca Jean Charest, nekada i sam nogometaš, oglasio se o tom pitanju.

"Koliko ja znam, sudac primjenjuje pravila nogometnog saveza i on je upravo donio takvu odluku", izjavio je Charest.

Muslimansko vijeće Montreala saopćilo je da Nogometni saavez Ontarija dopušta nogometašima da nose vjerska obilježja na terenu i zatražilo je od Nogomentog saveza Quebeca da poštuje vjerska prava svojih igrača.

"Tražiti od manjinskih grupa da se integriraju ne može se izjednačiti s njihovim prisiljavanjem da se asimiliraju i lišavanjem njihovog identiteta i prava", izjavio je portparol vijeća Salam Elmenyawi.

Vijeće je također kritikovalo Charesta, tvrdeći kako se on nije pozabavio tiom pitanjem na primjeren način.