Svijet
0

Slovenski kafići bez dima, ali i gostiju; vlasnici najavljuju prosvjede

FENA
Sedamdeset posto ugostiteljskih lokala u Sloveniji bilježi pad prometa nakon zakonske zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, pa ugostitelji za idući tjedan najavljuju prosvjede, no vrlo mali broj vlasnika spreman je poboljšati svoju ponudu ili smanjiti cijene, prema praksi svojih kolega iz drugih država koje su uvele iste zakonske propise, piše u petak ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list donosi rezultate nedavno provedene ankete u kojoj je sudjelovalo 1012 vlasnika lokala, prema kojima toj djelatnosti, osobito kad je riječ o manjim kafićima, prijeti katastrofa.

Svoju uobičajenu klijentelu i promet nakon donošenja zakona o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorijama zadržala je samo polovica ugostitelja, njih 70 posto bilježi pad, a povećani promet njih samo dva posto. Iako neki sumnjaju u vjerodostojnost takvog istraživanja koje je naručila udruga vlasnika lokala, oni su za idući tjedan najavili prosvjede i izražavanje znakova "građanskog neposluha".

Trideset posto ispitanih ugostitelja ne planira mjere kojima bi reagiralo na smanjenje prometa, a oni koji o njima razmišljaju navode mogućnost zatvaranja ili otpuštanja zaposlenih.

Jedan posto namjerava na teškoće reagirati snižavanjem cijena, a deset posto najavljuje poskupljenja kako bi kompenzirali smanjeni promet.

Postoje mišljenja da je smanjeni posjet gostionicama i lokalima rezultat viših cijena zabilježenih nakon uvođenja eura, a ne samo zakonskih ograničenja za pušače. Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" objavio je u petak pismo čitatelja iz Ljubljane koji tvrdi da u popodnevnom uživanju kave tek nakon izgona pušača iz kafića može osjetiti njenu aromu. No, on ističe da je šalica kave u lokalu koji posjećuje od 0,80 eura početkom godine poskupjela na 1,80 eura te da si ni sa svojom visokom plaćom više ne može priuštiti pozivanje prijatelja na večeru te da su cijene pića nakon uvođenja eura udvostručene.

"Ako je opstanak ugostitelja ovisan o smrdljivom dimu, onda i zaslužuju da propadnu. Konačno, svi smo bili za kapitalizam sa svim njegovim posljedicama", navodi u svom pismu liječnik Martin Lasič iz Ljubljane.