Svijet
0

Slovenska vlada prihvatila prijedlog Zakona o ratifikaciji

FENA
Slovenska je vlada u utorak na izvanrednoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, potvrdio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjednik vlade Borut Pahor.

Prije postupka ratifikacije u parlamentu, ustavnost sporazuma trebat će procijeniti ustavni sud, za što će trebati oko mjesec dana. Ustavnom sudu vlada nije postavila pitanje o potrebnoj većini za ratifikaciju, pa i dalje smatra da se on može ratificirati natpolovičnom većinom u parlamentu.

Slovenska vlada donijela je i jednostranu interpretativnu izjavu uz planiranu ratifikaciju sporazuma u parlamentu, ali ne i odluku o tome hoće li se raspisati savjetodavni referendum.

Ako ne dođe do referenduma, što je ovisno i o oporbi, ratifikacija bi se po ocjenama slovenske vlade mogla provesti i prije kraja ove godine.

"Prihvatili smo zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, čime smo ispunili svoju domaću zadaću", rekao je Pahor, podsjećajući da je prilikom potpisivanja bilo predviđeno da ga obje strane u roku 14 dana daju u parlamentarnu proceduru radi ratifikacije.

Slovenska vlada istodobno je uputila sporazum u prosudbu ustavnom sudu, što znači da se proces ratifikacije ne može nastaviti prije odluke ustavnih sudaca.

Vlada je od ustavnog suda zatražila da procijeni je li 3. A članak arbitražnog sporazuma u skladu s temeljnom ustavnom poveljom Slovenije iz 1991. godine, objasnio je na konferenciji za novinare Janez Pogorelec, vladin državni tajnik za zakonodavstvo.

Riječ je o članku u kojemu se arbitraži daje zadaća da odredi granicu na kopnu i moru između dviju država, objasnio je Pogorelec.

Slovenska vlada nije se međutim odlučila da ustavni sud zamoli za mišljenje je li za ratifikaciju dovoljna natpolovična većina glasova zastupnika u parlamentu, za što se zalažu neki pravnici i oporbene stranke.

"Mislimo da je za ratifikaciju dovoljna natpolovična većina. To što smo sporazum poslali u razmatranje ustavnom sudu znači da su postupci ratifikacije do pravorijeka zaustavljeni", rekao je Pahor.

Slovenski premijer objasnio je da to znači da je zaustavljen i proces raspisivanja savjetodavnog referenduma koje predlaže njegova koalicija i koji će se vjerojatno održati, a vlada će u četvrtak donijeti odluku što predlaže kao referendumsko pitanje.

Pahor je u ponedjeljak za Slovensku televiziju rekao da će to vjerojatno biti pitanje "Slažete li se da parlament ratificira arbitražni sporazum koji su potpisali predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske".

O tekstu jednostrane izjave koju je slovenska vlada donijela na sjednici u utorak, a koja je svojevrstan odgovor na hrvatsku jednostranu izjavu koju je već potpisala hrvatska premijerka Jadranka Kosor, na konferenciji za novinare govorio je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Prihvaćena izjava razlikuje se od one koju je kao moguću spominjao premijer Borut Pahor pred potpisivanje sporazuma u Stockholmu.

U slovenskoj prihvaćenoj jednostranoj izjavi ističe se da hrvatska jednostrana izjava nema pravnog učinka na arbitražni sporazum i da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem, rekao je Žbogar.

Vodeće slovenske oporbene stranke negativno su reagirale na vladinu odluku o upućivanju arbitražnog sporazumu u parlamentarni postupak, ne isključujući da će organizirati svoj referendum na kojemu bi sporazum poništile.

Najveća slovenska oporbena stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša navela je međutim u izjavi nakon vladine sjednice da se slovenska vlada "skriva" iza predaje spornog arbitražnog sporazuma ustavnom sudu i da je ako se već odlučila na takav potez ustavnim sucima trebala postaviti pitanje ne bi li o ratifikaciji trebalo glasovati dvotrećinskom većinom zastupničkih glasova.