Svijet
0

Slovenija uvodi euro, Litva će morati još čekati

FENA
Slovenija će od početka sljedeće godine postati 13. zemlja članica EU-a koja će koristiti zajedničku valutu euro, dok Litva nije dobila prolaznu ocjenu zbog previsoke inflacije, objavila je u utorak u Strasbourgu Evropska komisija.

Slovenija tako postaje prva od 10 novih zemalja članica koja ulazi u euro-zonu, dok će Litva morati sniziti inflaciju da bi ušla u taj klub.

Konačnu odluku o ulasku u euro-zonu donijet će šefovi država ili vlada EU-a na summitu u junu u Bruxellesu, javila je Hina.

Slovenska vlada već je odredila da će se zamjena tolara eurima obaviti u prve dvije sedmice u januaru sljedeće godine.

"Slovenija ispunjava sve kriterije konvergencije, a to je postignuće posljedica politike okrenute prema stabilnosti i reformi. Stoga, Komisija predlaže uvođenje eura u januaru 2007. godine", rekao je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia.

Almunia je podsjetio da se reformski napori ne trebaju zaustaviti uvođenjem eura. "Euro donosi velike koristi, ali sa sobom nosi i veliku odgovornost u pogledu očuvanja makroekonomske stabilnosti i konkurentnosti zemlje u jedinstvenom monetarnom okruženju", rekao je Almunia.

Litva, s druge strane, zamalo premašuje prag, stopa inflacije u martu je iznosila 2,7 posto, a prosječna godišnja stopa inflacije za ovu godinu procijenjena je na 3,5 posto.

Sporazum iz Maastrichta propisao je pet makroekonomskih kriterija koje zemlje moraju ispunjavati za ulazak u euro-zonu. Prvi kriterij koji se mora zadovoljiti jest stabilnost cijena odnosno inflacija. Propisano je da u razdoblju od godinu dana prije ulaska u euro-zonu inflacija smije biti veća za 1,5 posto od prosjeka tri najniže stope inflacije u zemljama članicama EU-a. Prosječna stopa inflacije u Poljskoj, Švedskoj i Finskoj, koje su prošle godine imale najniže stope, iznosi 1,1 posto, tako da zemlje kandidatkinje ne smiju prekoračiti stopu od 2,6 posto. Slovenija ispunjava taj uvjet, u martu je stopa inflacije bila 2,3 posto, a prosječna stopa inflacije za ovu godinu procijenjena je na 2,4 posto.

Ostali kriteriji propisuju stabilnost tečaja - nominalna tečajna stopa nacionalne valute ne smije fluktuirati prema gore ili prema dolje više od 15 posto u odnosu na paritetni tečaj u razdoblju od dvije godine prije ulaska u euro-zonu. Sljedeći je kriterij stabilnost kamatnih stopa - nominalna kamatna stopa na javni dug smije biti veća za dva posto od prosječne kamatne stope u trima zemljama članicama EU-a s najnižom inflacijom. Posljednji kriterije propisuje da proračunski manjak ne smije biti veći od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug preko 60 posto BDP-a.