Svijet
0

Slovenija od petka u schengenskom području

FENA
U noći od četvrtka na petak, točno u ponoć, Slovenija će ući u schengenski prostor što znači da će s njezinih granica s Austrijom, Italijom i Mađarskom nestati dosadašnja policijska kontrola jer one postaju "unutarnjim granicama" Europske unije u kojima je kretanje slobodno.

Kako u srijedu pišu slovenski mediji, ulazak Slovenije u područje Schengena znači dodatnu brzinu u europskoj integraciji zemlje koja je 2004. godine ušla u EU, početkom ove godine kao prva od novih članica preuzela zajedničku europsku valutu euro i koja će se za manje od dva tjedna kao prva od novih članica naći u ulozi predsjedavajuće Europskom unijom.

Mediji su u srijedu najveću pažnju posvetili izjavi talijanskog ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme o tome što će pograničnom talijansko-slovenskom području značiti pad nekadašnje "tvrde" granice. On je za talijansku državnu televiziju RAI rekao da će jedini znak pri prelasku granice biti signal mobilnoga telefonskog aparata da se korisnik našao u prostoru drugog operatera.

"Granica kod Gorizije gdje su naši vojnici nekoć očekivali prodor neprijatelja s istoka sada više ne postoji. Otvaranje granice ubrzat će europsku integraciju", rekao je za RAI D'Alema.

D'Alema je, kako izvješćuju slovenski mediji, izrazio uvjerenost da će pad granice ubrzati regionalnu suradnju na području energetike, logistike i transporta, osobito preko suradnje luka u sjevernom Jadranu.

"Podržavamo plan regionalnih vlasti za povezivanje tog područja u zajedničku euroregiju, za povezivanje Trsta i Kopra, izgradnju zajedničkih energetskih mreža, industrije i transporta", rekao je D'Alema naglašavajući posebice suradnju luka.

"Područje sjevernog Jadrana, konkretno koparski i tršćanski lučki sustav, imaju ogromne mogućnosti razvoja postanu li zajedničko pristanište srednje Europe za Daleki istok", rekao je D'Alema, najavljujući nove sastanke slovenskih i talijanskih vladinih stručnjaka za ta područja.

Kako u srijedu navodi tršćanski Il Piccolo, na proslavi "pada" slovensko-talijanske granice na graničnom prijelazu Škofije u subotu će uz predsjednika Europske komisije Manuela Josea Barrosa biti i talijanski premijer Romano Prodi, slovenski premijer Janez Janša, više ministara s obiju strana, kao i Riccardo Illy, guverner regije Friuli Giulie, glavni zagovornik osnivanja euroregije u kojoj bi uz talijanske pogranične pokrajine i Istru bili i primorski dijelovi Slovenije ili Slovenija u cjelini.

Slovenski mediji ističu da schengenska kontrola koja se za putnike iz trećih država vodi preko schengenskog informacijskog sustava SIS još od početka rujna ove godine sama po sebi ne bi smjela izazivati zastoje na granici budući da je "reakcijsko vrijeme" optičkih čitača dokumenata samo jedna sekunda.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate više je puta ponovio da Slovenija spremno dočekuje ulazak u Schengen i na svojoj granici s Hrvatskom koja postaje granicom schengenskog područja, ali da se gužve na prijelazima, zabilježene prilikom uvođenja informacijskog sustava "SIS 1 za sve" u rujnu ove godine, ni ubuduće ne mogu isključiti zbog ograničene propusne moći cesta i graničnih prijelaza, te da bi do zastoja i dalje moglo dolaziti osobito u vrijeme pojačane frekvencije vozila i putnika u vrijeme velikih praznika, te u vrijeme najveće turističke sezone.