Svijet
0

Slovenija: Afera prisluškivanja pred parlamentarnim povjerenstvom

FENA
Slovenska parlamentarna većina zahtjeva hitno sazivanje parlamentarnog povjerenstva za peticije i ljudska prava, zbog izjava bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da je slovenska obavještajna služba (SOVA) snimala razgovore slovenskog premijera Janeza Janše 2004. godine s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stanke (SDS) Jože Tanko.

"Povod za takav zahtjev je afera koju je izazvao zastupnik socijalnih demokrata (SD) Anton Rop svojim izjavama o prisluškivanju. Uvjereni smo da aktivnost SOVA-e nije bila zakonita i da se radilo o grubom zadiranju u ljudska prava", rekao je Tanko.

Po njegovim je riječima potrebno utvrditi nije li SOVA mogućim prisluškivanjem razgovora kršila ustavnu odredbu o tajnosti pisama i drugih sredstava za komunikaciju.

"Odredbe za prisluškivanje davale su se na neovlašten i nezakonit način, a osobe nisu bile upozorene da se prisluškuju", rekao je Tanko i dodao da sumnja da je odredbe izdavao bivši direktor SOVA-e Iztok Podbregar.

Po tumačenju slovenskih pravnika, šef obavještajne službe može odrediti prisluškivanje bez odluke suda i pri tome ne obavijestiti prisluškivane osobe da su pod kontrolom samo i jedino u slučaju da postoji utemeljena sumnja da se radi o ugrozi zdravlja ljudi ili opasnosti za nacionalnu sigurnost.

Tanko je izrazio bojazan da se iza afere skriva plan o javnom diskreditiranju sadašnjeg premijera Janeza Janše po uzoru na model koji je doveo do njegove smjene s mjesta ministra obrane 1994. godine.

Rop i Janša bili su 2004. godine glavni konkurenti na izborima za osvajanje parlamentarne većine i premijersko mjesto. Rop je ovih dana ustvrdio da su Janši u izbornoj pobjedi pomogli i tzv. incidenti u Piranskom zaljevu.