Svijet
0

Slovački premijer Fico primio Špirića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Slovačke Robert Fico primio je danas u Bratislavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića.

Špirić i Fico su konstatovali da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja, ali da ima dosta neiskorištenog potencijala za poboljšanje ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Špirić je istakao da postoje velike mogućnosti saradnje u turizmu i da bi u tom smislu trebalo više angažovati vanjskotrgovinske komore obje zemlje.

Predsjedavajući Špirić i premijer Fico su dogovorili da Vijeće ministara BiH i Vlada Slovačke ubrzaju kreiranje bilateralnih sporazuma radi bolje ekonomske saradnje između dvije države.

Fico je naveo da je Slovačka spremna da BiH ponudi svoja iskustva iz tranzicionog perioda, pogotovo u vezi s privatizacijom.

Predsjedavjući Špirić je rekao da je politika BiH integriranje u strukture EU i da u tom smislu BiH nema alternativu. Kazao je da je BiH zainteresovana za razmjenu iskustava i zahvalio premijeru Slovačke na ponudi i na ukupnoj podršci koju je Slovačka pružila BiH, posebno u očuvanju mira.

Slovački premijer je podržao evropske integracije BiH te izrazio spremnost da njegova zemlja nastavi pomagati BiH putem razvojnih programa.

On je izrazio zadovoljstvo zbog Špirićevog dolaska u Bratislavu, jer je ovo prva posjeta na premijerskom nivou između dvije zemlje koja će doprinijeti boljoj saradnji između dvije zemlje.

Predsjedavajući Špirić je podvukao važnost održavanja kontakata ove vrste i u tom smislu uputio poziv premijeru Slovačke da dođe u zvaničnu posjetu BiH koji je Fico prihvatio.

Špirić je informirao premijera Fica i o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH te naglasio neophodnost izbjegavanja povezivanja BiH s regionalnim problemima.

Premijer Fico je rekao da priključenje Slovačke Šengenskom sporazumu 1. januara 2008. ne znači "novu željeznu zavjesu" te da će njegova zemlja iskoristiti sve zakonske mogućnosti EU za ublažavanje viznog režima s BiH.

Špirić je sinoć razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Slovačke Janom Kubišem, saopćeno je iz Špirićevog kabineta.