Preventivna mjera
0

Slovačka zabranila uvoz i prodaju češkog alkohola

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Slovačka je u utorak zabranila uvoz i prodaju pića s više od 20 stepeni alkohola iz Češke, gdje je 21 osoba umrla nakon što je konzumirala krivotvoreni alkohol.

Četiri osobe koje su se otrovale u Slovačkoj su na hospitalizaciji.

"Kao susjedna zemlja koja uvozi četvrtinu alkohola proizvedenog u Češkoj Republici, odlučili smo da zabranimo uvoz i prodaju češkog alkohola od danas (utorak u 15.00 sati)", izjavio je slovački ministar poljoprivrede Lubomir Jahnatek.

"Radi se o preventivnoj mjeri nakon što smo saznali da lanci prodavnica planiraju u srijedu staviti u prodaju češki alkohol po znatno nižim cijenama", dodao je on.

Do sada nije registriran ni jedan smrtni slučaj nakon konzumiranja krivotvorenog alkohola u Slovačkoj, zemlji s 5,4 miliona stanovnika.

Četiri osobe su hospitalizirane u nedjelju nakon što su pile šljivovicu češke proizvodnje, kupljenu u plastičnim bocama putem interneta. Ljekari smatraju da je njihovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće.

U Češkoj, koja drži drugo mjesto u svijetu po konzumaciji alkohola po odrasloj osobi, nakon Moldavije, u petak je potpuno zabranjena prodaja pića iznad 20 stepeni alkohola.

Zabrana, prva u historiji ove zemlje od 10,5 miliona stanovnika može trajati i do dva mjeseca, prema vlastima koje cijene da crno tržište predstavlja 20 posto ukupne potrošnje alkohola.

Poljska, gdje je krivitvoreni alkohol koštao života pet osoba u toku dvije posljednje sedmice, zabranila je u nedjelju prodaju alkohola iz Češke republike, s izuzetkom piva i vina.

Češka policija je u utorak još tragala za glavnim izvorom trovanja, dok su 23 nelegalna proizvođača i njihovi distributeri navode kao glavni osumnjičeni.