Obama zabranio objavu
0

Slike s prikazima silovanja u iračkim zatvorima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Fotografije maltretiranja iračkih zatvorenika, čije objavljivanje nije dozvolio američki predsjednik Barack Obama, prikazuju scene silovanja i seksualnog zlostavljanja, piše danas britanski "Daily Telegraph".

Ove slike su među fotografijama iz izvještaja koji je o zlostavljalju zatvorenika u zatvoru Abu Graib, 2004. godine sastavio američki general Antonio Taguba.

Taguba je u izvještaj uključio optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, a "Daily Telegraphu" je rekao da dokument sadrži fotografije koje to potvrđuju.

"Ove slike prikazuju mučenje, zlostavljanje, silovanje i ostale nepristojnosti", rekao je Taguba, koji je penzionisan u januaru 2007. godine.

On je dodao da podržava Obaminu odluku da se slike ne objave, iako je američki predsjednik prethodno obećao da će u javnost pustiti sve snimke o navodnim zlostavljanjima u Abu Graibu i ostalim zatvorima u Iraku pod američom kontrolom.

"Nisam siguran kakvu drugu svrhu bi njihovo objavljivanje moglo da ima, osim pravne. U najkraćem opisu, te slike su užasne, vjerujte mi na riječ", izjavio je Taguba.

"Daily Telegraph" piše da se na najmanje jednom snimku vidi kako američki vojnik siluje jednu zatvorenicu, a na drugoj kako muški prevodilac siluje muškog pritvorenika.

Na ostalim slikama navodno se vide seksualni napadi palicama, žicom i cijevima.