Dovezao 90 putnika
0

FOTO / Slavni Orient express iz Pariza stigao u Tursku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poznati voz Orient express, koji je 30. augusta krenuo iz Pariza sa 90 putnika, stigao je u Tursku.

Putnike iz Novog Zelanda, SAD-a, Japana, Njemačke i Francuske, dočekali su radnici Željezničke stanice Kapikule na granici Turske, koji su ujedno putnicima podijelili i jela iz turske kuhinje, kako ne bi ogladnili na putu do Istanbula.

Menadžer Orient expressa Silvia Cerrenoi, u izjavi za agenciju Anadolija, kazala je da je ruta voza inače Pariz-Venecija, ali da jednom godišnje voz ide Pariz-Istanbul-Venecija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Krenuli smo 30. augusta iz Istanbula, preko Budimpešte, Bukurešta i Istanbula ćemo stići u Veneciju. Cijena putovanja Orient expressom iz Pariza do Istanbula, zajedno sa jelom, pićem i svim, iznosi oko 7.000 eura. Sretni smo što imamo priliku vidjeti i Tursku. Ovo je veoma posebno putovanje. Na željezničkoj stanici su nas dočekali s velikom radošću i to nas je obradovalo" rekla je Cerrenoi.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Orient express je prvi međukontinentalni voz Europe i 4. oktobra 1883. godine je prvi put krenuo na put iz Pariza. Voz na paru, koji putuje po najromantičnijim gradovima Europe, korišten je u mnogim knjigama i umjetničkim djelima. Jedno od najpoznatijih djela u kojima se spominje Orient express je "Ubistvo u Orient expressu" Agathe Christie.