Haški sud ubrzava proces
0

Skraćivanje optužnice protiv Karadžića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tužilaštvo Haškog suda (ICTY) u procesu protiv Radovana Karadžića namjerava smanjiti obim optužbi protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske radi ubrzavanja suđenja, objavljeno je u utorak u Haagu.

Odgovarajući na zahtjeve sudaca da se slučaj skrati, tužitelj Alan Tieger je predložio da se smanji obim dokaza o zločinima u nekoliko općina kao i broj svjedoka.

"Izmjenama forme u iznošenju dokaza smanjit će se vrijeme neophodno za predstavljanje slučaja tužilaštva", naveo je u podnesku tužitelj Tieger.

Tužilaštvo namjerava pozvati 152 svjedoka, što je za 62 manje u odnosu na prvobitnu listu.

Agencija Reuters je prenijela da je tužilaštvo zatražilo 293 sata za ispitivanje svjedoka. Najviše će se zadržati na svjedočenjima o opsadi Sarajeva i zločinu u Srebrenici 1995. godine.

Karadžić se pred ICTY-em brani sam, uz pomoć stručnoga i pravnog tima za odbranu. Optužnica ga tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine u Beogradu, nakon više od 12 godina skrivanja pod lažnim imenom. Haškom sudu je izručen 30. jula prošle godine.