Žele iskorijeniti bolest
92

Škotska: Od 2008. nije bilo nijednog slučaja raka grlića materice među ženama koje su primile HPV vakcinu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Škotskoj od 2008. godine nije registrovan niti jedan slučaj raka grlića materice među ženama koje su vakcinisane HPV vakcinom. Time je napravljen veliki korak naprijed da ovaj oblik raka postane prošlost.

Ovo je utvrđeno istraživanjem slučajeva raka grlića materice od 2008. godine, kada je započela vakcinacija HPV vakcinom. Kod žena koje su vakcinisane kada su imale 12 ili 13 godina i kod žena koje su vakcinisane kada su imale između 14 i 22 godine značajno je smanjen rizik od raka.

Vakcinacijom i redovnim pregledima se ovo oboljenje može učiniti rijetkim. Zbog toga nadležni u Škotskoj žele još više povećati broj vakcinisanih mladih žena kako bi do 2040. potpuno iskorijenili ovu bolest.

Vakcinacijom se štiti od humanog papilomavirusa (HPV) kao grupi više od 200 virusa među kojima su oni koji uzrokuju nastanak genitalnih bradavica koje mogu biti za okidač genitourinarne karcinome.

Naučnici su uspjeli razviti jeftinije, jednodozne HPV vakcine, a koje bi mogle biti pristupačnije siromašnijim državama u kojima živi 90 posto žena koje umiru od raka grlića materice, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Kanton Sarajevo je s vakcinacijom protiv HPV-a započeo 2022. godine, čime je bio prvi u Bosni Hercegovini koji je započeo s ovom vakcinacijom. Spomenuta vakcina je nešto kasnije postala dostupna i u Republici Srpskoj.