Pokazuju novi podaci
0

Škotska i dalje ima najveći broj smrtnih slučajeva od droge u Evropi

A. Ku.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Nove brojke pokazuju da Škotska i dalje ima najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s drogom na milion stanovnika u Velikoj Britaniji i Evropi.

Broj smrtnih slučajeva od droge u Škotskoj pao na 1.051 prošle godine sa 1.330 godinu ranije. Međutim, stopa smrtnosti u poređenju sa drugim zemljama je ogromna.

Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama naveo je da je, na osnovu najnovijih podataka, Škotska imala 327 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u poređenju sa samo 79 u Finskoj i 73 u Irskoj.

Na osnovu ažuriranih podataka BBC je izvijestio da brojka sada iznosi 248 smrtnih slučajeva na milion, što je još uvijek znatno više nego u drugim zemljama.

Većina od deset najgorih zemalja u Evropi po broju smrtnih slučajeva od droge nalazi se u nordijskim i baltičkim zemljama, Irskoj, Škotskoj i Velikoj Britaniji.

Ipak, vlada u Škotskoj želi dekriminalizovati sve droge za ličnu upotrebu, ali joj nedostaju prenesene ovlasti da to učini, dok vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije pokazala nikakve znakove podrške tom potezu.

"Kao što smo naglasili u našim nedavnim prijedlozima za reformu zakona o drogama, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla bi učiniti više da sarađuje s nama kako bi pomogla u uvođenju mjera za smanjenje štete", rekla je škotska ministrica za politiku droga Elena Whitham.

Međutim, vođa škotskih konzervativaca Douglas Ross kritizirao je svaki prijedlog dekriminalizacije droge.

"Smatram da je smiješna politika kojom se želi dekriminalizirati droga - kako će to smanjiti smrtnost?", rekao je on za LBC radio.