Oglasio se i Trudeau
58

Skandal u Kanadi: Parlament odao počast Ukrajincu koji je bio bivši pripadnik SS divizije

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota izvino se zbog odavanja počasti 98-godišnjem ukrajinskom imigrantu koji se tokom Drugog svjetskog rata borio na strani nacista tokom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Kanadi.

Rota je pozdravio Yaroslava Hunku, kanadskog državljanina ukrajinskog podrijetla, na zasjedanju parlamenta u petak i pohvalio ga kao "ukrajinsko-kanadskog veterana Drugog svjetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa te ukrajinskog i kanadskog heroja".

U nedjelju je jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simona Wiesenthala osudila Hunkovu nagradu koju je dodijelio predsjednik Zastupničkog doma i pozvala Rotu da se izvine.

Jevrejska zajednica u šoku

"Rotine izjave ignoriraju činjenicu da je Hunka bio pripadnik 14. SS grenadirske divizije, nacističke jedinice čiji su zločini protiv čovječnosti tokom holokausta dobro dokumentirani", saopćila je organizacija. Šokantno je da je ratni veteran koji je služio u nacističkoj jedinici dobio ovacije u parlamentu, dodala je organizacija.

Divizija SS Galicija, što je bila oznaka za 14. SS grenadirsku diviziju, bila je jedinica izvorno formirana od galicijskih dobrovoljaca ukrajinskog porijekla, koja se borila na strani Njemačke protiv Crvene armije.

[TWITTER]1706196548445487397[/TWITTER]

Rota se u nedjelju izvinio za svoju izjavu i rekao da je odlikovanje Ukrajinca u parlamentu njegova inicijativa.

Trudeau se distancirao

"Kasnije sam saznao nove informacije, pa se sada kajem zbog toga. Želio bih se ispričati jevrejskim zajednicama diljem Kanade i svijeta", kazao je Rota.

Kanadski premijer Justin Trudeau ogradio se od toga. Naveo je da on i ukrajinsko izaslanstvo nisu bili obaviješteni o pozivu Jaroslava Hunke u parlament.

Međutim, lider opozicije Pierre Poilièvre kritikovao je vladu zbog "ozbiljne pogreške".

"Odjel za protokol premijerova ureda odgovoran je za odobravanje svih gostiju i programa državnih posjeta ove vrste", rekao je šef konzervativaca.