Svijet
0

Skandal sa NSA mogao bi ugroziti antiteroristički dogovor SAD-a i EU

Klix.ba
Evropska unija prijeti da će suspendovati dogovor o dijeljenju podataka sa SAD-om, napravljen kako bi se pratila finansiranja terorista. EU sumnja da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) krala finansijske podatke od Evropljana koji poštuju zakone.

Cecilia Malmstrom, članica Evropske komisije zadužena za istragu skandala sa NSA i britanskim GCHQ, kaže da je Program praćenja terorističkog finansiranja (TFTP) iz 2010. dostavljao informacije o bankovnim transakcijama i kreditnim karticama SAD-u, a smatra se da su Amerikanci zloupotrijebili dogovor.

"Nisam zadovoljna onim što smo dobili od Vlade SAD-a. Iako, prema američkim reakcijama tokom prošle sedmice, imamo neko razumijevanje situacije, potrebne su nam detaljne informacije kako bismo shvatili pravu situaciju i bili u poziciji da sudimo jesu li SAD prekršile sporazum", rekla je Malmstrom.

Britanska obavještajna služba, Government Communications Headquarters (GCHQ), također je pod sumnjom Evropske komisije, nakon što se otkrilo da je organizacija prikupljala sve internet i telefonske podatke pomoću programa Tempora.

TFTP je jedan od američkih propisa koji je zabrinuo mnoge američke saveznike. Radi se o saradnji CIA-e i Ministarstva finansija, koja je omogućila vlastima "jedinstven i moćan uvid u operacije terorističkih mreža".

Vlasti EU su, prema dogovoru, trebale Ministarstvu finansija SAD-a slati podatke iz SWIFT sistema.

Evropski parlament nema ovlasti da otkaže dogovor sa SAD-om. Za takav potez bi morali imati dokaz da je NSA zloupotrijebila svoje moći, pa tek onda da predloži otkazivanje dogovora svim članicama EU.