Svijet
25

Sjevernokorejski mediji: Kim Jong-un se pojavio u javnosti

Klix.ba
Sjevernokorejski državni mediji su pokušali okončati međunarodne spekulacije o tome gdje se nalazi lider Kim Jong-un tako što su objavili njegove fotografije nakon više od mjesec dana.

Kim Jong-un je bio u novoizgrađenom stambenom distriktu, a posjetio je i Akademiju nauka, javlja novinska agencija KCNA. On u javnosti nije viđen još od koncerta održanog 3. septembra, kada je viđen u društvu njegove supruge. Radi se o njegovom najdužem odsustvu sa zvaničnih događaja otkako se prvi put u javnosti pojavio 2010. godine.

U objavljenim fotografijama je sjevernokorejski vođa bio okružen zvaničnicima. Bio je nasmijan i nije se činilo da trpi bolove. Prije njegovog "nestanka" sa javne scene, Kim Jong-un je viđen kako šepa, nakon čega su se pojavile teorije da boluje od gihta. On se nije pojavio ni na 65. godišnjici Radničke Partije Sjeverne Koreje.

Prema riječima dr. Kima So-Yeuna, bivšeg ličnog doktora Kimovog djeda Kima II Sunga, sjevernokorejski vođa je naslijedio nekoliko zdravstvenih poteškoća, među kojima su psihološki problemi i gojaznost. Njegov otac Kim Jong II je bolovao od dijabetesa.

Američko nacinalno sigurnosno vijeće nije moglo potvrditi istinitost izvještaja agencije KCNA.