Svijet
0

Sjevernokorejski lider se pojavio na fudbalskoj utakmici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjevernokorejski mediji javili su u nedjelju da je lider te zemlje Kim Jong-il bio na fudbalskoj utakmici, njegovo treće pojavljivanje o kojem je javljeno, pošto su strani mediji u septembru tvrdili da je on pretrpio moždani udar.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navela je da je 66-togodišnji Kim posmatrao utakmicu između dva armijska fudbalska tima.

U vijesti koja je emitirana u nedjelju, nije navedeno kada je odigrana utakmica, već da je održana povodom turnira završenog u petak.

Uz tu vijest, emitirane su i fotografije, prenijela je japanska agencija Kyodo.

Na fotografijama se vidi nasmijani Kim koji djeluje zdravo, prenosi Reuters.

"Pošto je odgledao utakmicu, Kim Jong-Il je čestitao fudbalerima na njihovom uspjehu u meču, izrazivši veliko zadovoljstvo zbog prikazanog kvalitetnog fudbala", navedeno je u vijesti.

Prošli put je KCNA javila da se lider pojavio u javnosti početkom oktobra, kada je posjetio jednu vojnu jedinicu. Tu vijest su također propratile fotografije.

Spekulacije oko zdravlja Kima pojačane su pošto se on nije pojavio na ceremoniji povodom 60. godišnjice osnivanja Narodne Demokratske Republike Koreje, 9. septembra.

Azijski mediji javili su 29. oktobra da je Kim koji je, prema izvještajima obavještajnih službi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, prije dva mjeseca doživio udar, zatražio, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, pomoć jednog francuskog doktora.

Izvještaji o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog šefa države izazvali su spekulacije o njegovom nasljedniku i nagađanja ko bi mogao da preuzme kontrolu nad odlučivanjem, između ostalog, o nuklearnom arsenalu režima u Pjongjangu.

Japanski premijer Taro Aso je, pozivajući se na saznanja obavještajnih službi iz više zemalja izjavio početkom protekle sedmice da je Kim vjerovatno u bolnici, ali nije u toliko teškom stanju da ne može da donosi odluke.

Asoova izjava se nadovezala na prethodnu predsjednika Južne Koreje Li Myung-baka da sjevernokorejski lider još drži kontrolu nad zemljom i da u njoj nema promjena koje bi bile posljedica vođine bolesti.

Prema Reutersu, poznato je da sjevernokorejski lider ima dijabetes i da pati od srčanih tegoba.