Svijet
0

Sjevernokorejska proba ''mala'', Bush obaviješten unaprijed

FENA
Atomska proba koju je rano jutros izvela Sjeverna Koreja bila je relativno "mala" po snazi i odgovara eksploziji 550 tona TNT, prenosi američki mediji saopćenje južnokorejskog geološkog instituta, ističući da je Peking 20 minuta prije probe upozorio Washington o namjerama Sjevera.

Po snazi bomba Pjongjanga je znatno manja od one koji su na kraju Drugog svetskog rata SAD bacile na Hirošimu i koja je imala snagu 15.000 tona TNT.

Američki kanal Fox je prenio ocjene analitičara da je prva nuklearna proba u samom Pjongjangu vjerovatno doživljena kao razočarenje. Stručnjaci, naime, eksploziju opisuju prije kao "kihanje nego udar".

Predstavnik Bijele kuće Tony Snow je rekao da će trebati izvjesno vrijeme da bi se potvrdilo koliko su tačne tvrdnje Pjongjanga u pogledu probe. Predsjednik George Bush je inače bio informiran o planovima Sjeverne Koreje neposredno pred sam događaj, prenose američki mediji.

Pjongjang je naime obavijestio Kinu o predstojećoj probi jedan sat prije nego što je ona izvedena. Vlada u Pekingu je smjesta kontaktirala američku ambasadu, koja je odmah prenijela saznanja američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice. Nedugo zatim oko 22 sata po lokalnom vremenu o akciji Sjevera upoznat je predsjednik Bush.

Bijela kuća je odmah osudila test kao "provokativni čin" i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da "odmah reaguje" na ovu neprovociranu akciju Sjeverne Koreje.

U vijesti o uspješno izvedenoj prvoj probi atomske bombe, Sjeverna Koreja je ocijenila da to predstavlja "historijski događaj koji uveliko hrabri i raduje Narodnu armiju Koreje i njen narod, koji su oduvjek željeli da imaju snažnu odbrambenu sposobnost".

Agencija KCNA prenosi da će ovaj čin "doprinijeti odbrani mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regionu".

Ruska vojska je danas potvrdila da je oružje isprobano od strane Sjeverne Koreje bilo atomska bomba. Agencija ITAR-Tass je prenijela izjavu generala Vladimira Verhovceva da je to "100 posto bila nuklearna podzemna eksplozija".

Južna Koreja je danas objavila da Sjever nije preduzeo neuobičajene vojne aktivnosti nakon što je saopćio da je izveo prvu nuklearnu probu. Seul je nakon vijesti o nukelarnoj eksploziji na Sjeveru stavio svoje trupe u viši stepen pripravnosti i nastoji da utvrdi da li ima povećane radioaktivnosti u atmosferi.

"Južna Koreja i SAD održavaju zajedničku spremnost, na osnovu ugovora o zajedničkom djelovanju u slučajevima kriza", navodi se u saopćenju Seula.

"Kao dio napora za jačanje nadgledanja i spremnosti, mi smo pojačali patrole u blizini granice... a svi vojni komandanti su na svojim mjestima", precizira se u saopćenju južnokorejske vojske.