List Rodong Sunmun
0

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Veliku smjelost "ponosne nuklearne sile", kako si tamošnja vlast voli laskati, Sjeverna Koreja pokazala je novim prijetnjama upućenim na račun Sjedinjenih Američkih Država. AP prenosi kako je u ponedjeljak ova zemlja zaprijetila da će "naškoditi" SAD-u, ukoliko bude napadnuta.

Tenzije koje nalikuju onima u doba hladnog rata podignute su na viši nivo, a američki predsjednik Barack Obama poručio je da se njegova zemlja može izboriti sa "bilo kakvim nepredviđenim slučajevima", te dodao kako SAD neće pasti na provokacije.

Južnokorejska televizija YTN u nedjelju je objavila da američka mornarica prati sjevernokorejski brod za koji sumnja da prenosi projektile i njihove dijelove prema Myanmaru, te da bi tamo moglo doći do nuklearnog testiranja protivnog sankcijama Ujedinjenih nacija.

U listu Rodong Sunmun oglasili su se i sjevernokorejski zvaničnici nazvavši ove poteze "besmislenim" i iznoseći svoj stav po kojem je zapravo Amerika ta koja prijeti Sjevernoj Koreji. Ipak, prenosi list, ova zemlja je upozorena da će, ako bude napadnuta, Sjeverna Koreja uzvratiti napadom.

"Dokle god je naša zemlja ponosna nuklearna sila, SAD bi trebale voditi računa s kim imaju posla", piše list. "Ako misle da će ostati netaknuti ukoliko 'zapale fitilj' na korejskom poluotoku, grdno se varaju."

Na drugoj strani, Obama je obećao da će njegova zemlja pomoći Južnoj Koreji, pa čak i da će Seul prihvatiti "pod američki nuklearni kišobran", ako dođe do napada atomskim bombama sa sjevera.

SAD u Južnoj Koreji ima stacionirano 28.500 trupa te ističe kako je ova vojska "spremna na bilo kakve sjevernokorejske provokacije", kao što je lansiranje projektila prema Havajima.