Svijet
0

Sjeverna Koreja ukida željezničke linije s jugom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja objavila je u ponedjeljak da će, počev od 1. decembra, ukinuti željezničke linije s Južnom Korejom, koje su pokrenute u decembru 2007. nakon više od 50 godina prekida, kao odgovor na politiku "sukoba".

Turističke posjete gradu Kaesongu, koji se nalazi preko međukorejske granice, također će biti ukinute, objavila je sjevernokorejska zvanična štampa.

Sjeverna Koreja također će protjerati Južnokorejce koji rade na industrijskom kompleksu u Kaesongu i u turističkom mjestu Mont Kumpangu.

Vojne vlasti "striktno će ograničiti" ulaske preko granice Južnokorejcima zaposlenim u ova dva mjesta, javila je zvanična sjevernokorejska novinska agencija Korean Central New Agency.

Sjeverna Koreja zaprijetila je polovinom novembra zatvaranjem svoje granice s Jugom počev od 1. decembra i prekinula je telefonske linije koje povezuju obje strane podijeljenoga poluotoka, kao odgovor na "politiku sukoba" Seula.

Pjongjang je posljednjih mjeseci prijetio da će protjerati neke južnokorejske zvaničnike još prisutne na industrijskome kompleksu Kaesongu, na kojemu zajednički rade obje zemlje, ako Seul ne prekine propagandnu kampanju protiv Pjongjanga.

Industrijski kompleks, smješten u sjevernokorejskome pograničnome gradu Kaesongu, simbol je partnerstva dviju Koreja.