Nakon tenzija na moru
0

Sjeverna Koreja tvrdi da je ispalila hispersoničnu raketu s većim dometom nego ranije

N. V.
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopćila da je uspješno ispalila novu balističku raketu sa hipersoničnom upravljivom bojevom glavom, što bi bio najnoviji napredak u njenoj potrazi za naprednim oružjem. To bi bilo prvi put da Pjongjang ispali ovakve balističke rakete srednjeg dometa.

Lansiranje, prvi poznati test oružja Pjongjanga ove godine i njegovo prvo testiranje hipersonične balističke rakete srednjeg dometa (IRBM) na čvrsto gorivo, detektirala je vojska Seula u nedjelju poslijepodne.

U kratkom izvještaju u državnim medijima navodi se da je IRMB na čvrsto gorivo "napunjen hipersoničnom upravljanom bojevom glavom".

Test je trebao provjeriti "karakteristike klizanja i manevrisanja" bojeve glave i "pouzdanost novorazvijenih višestepenih motora na čvrsto gorivo visokog potiska", objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

KCNA je istaknula da lansiranje koje je provedeno "nije utjecalo na bezbjednost bilo koje susjedne zemlje i da nema nikakve veze sa regionalnom situacijom".

Međutim, do ispaljivanja raketa dolazi samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang izveo vježbe gađanja u blizini napete morske granice sa Južnom Korejom.