Svijet
0

Sjeverna Koreja pojačala svoje specijalne snage

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je pojačala svoje specijalne snage, uključivši u posljednje dvije godine 20.000 dodatnih vojnika i nove tenkove, saopćilo je u četvrtak južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Prema bijeloj knjizi ministarstva, ukupan broj vojnika u specijalnim sjevernokorejskim snagama je prešao brojku od 200.000, dok se ukupan obim vojske nije promijenio i broji 1,19 miliona vojnika, prenio je AFP.

"Prijetnja koju predstavljaju sjevernokorejske snage, posebno specijalne snage, artiljerijsko oruđe i oružje za masovno uništavanje, redovno se povećavala od 2008.", izjavio je za štampu Chang Kwang-iI, zamjenik ministra odbrane.

Prema mišljenju stručnjaka, Pyongyang je stavio akcenat na nekonvencionalno oružje, nazvano "asimetrično", u mjeri u kojoj njegovo konvencionalno oružje ne može da se poredi s južnokorejskim oružjem.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane navodi da je Sjeverna Koreja rasporedila nove tenkove "Pokpung-ho" (Olujni tigar) koje se može porediti, ili je superiornije, kako smatra Pyongyang, s ruskim T-72 razvijenim 1990.

Njihov broj nije preciziran, ali je ukupan broj sjevernokorejskih tenkova porastao s 3.900 u 2008. godini na 4.100.

Sjever ima na granici artiljerijsko oruđe, naročito topove od 170 mm koji mogu da započnu "iznenadno masovno bombardiranje", tvrdi Seoul.

Što se tiče njegovog nuklearnog arsenala, sumnja se da Sjever ima 40 kilograma vojnog plutonija za svoj reaktor u Yongbyonu od kojeg se, prema procjenama, može napraviti između šest i osam komada nuklearnog oružja.

Bijela knjiga ministarstva odbrane je objavljena u klimi jakih napetosti između dvije Koreje, nakon što je krajem novembra Sjeverna Koreja bomabrdirala jedan južnokorejski otok.

Južnokorjeski predsjednik Lee Myung-bak je u srijedu pozvao na obnavljanje šestostranih pregovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, što je vidan potez smirivanja, jer je on dosad odbacivao bilo kakav razgovor bez "iskrenog" napora Pyongyanga.