Svijet
0

Sjeverna Koreja osudila kanadskog svećenika na doživotni zatvor

Klix.ba
Vrhovni sud Sjeverne Koreje osudio je kanadskog svećenika na doživotnu kaznu zatvora zbog teških krivičnih djela protiv države, navodi se u izvještaju.

Hyeon Soo Lim uhapšen je u Pjongjangu u koji je stigao u januaru kao humanitarni radnik. Svećenik koji je radio i živio u Torontu, a porijeklo vodi iz Južne Koreje, priznao je ranije antidržavne radnje s ciljem svrgavanja vlade i uspostavljanja religijske države. Sjeverna Koreja zabranjuje religiozne aktivnosti.

Vlasti periodično zatvaraju strance zbog religijskih ili misionarskih aktivnosti, što tvrde brojni zatvorenici koji su uhapšeni iz istih razloga.

Lim je osuđen nakon kratkog suđenja na Vrhovnom sudu. Istaknuto je da je Lim kriv za pridruživanje SAD-u i Južnoj Koreji u antisjevernokorejskim ljudskim pravima, te za izmišljanje i širenje lažnih propagandnih materijala koji narušavaju imidž države. Optužen je i za pomaganje dezerterima u bijegu preko Mongolije, navodi Xinhua.

Lim i njegove kolege doputovali su u Pjongjang 31. januara u sklopu humanitarne misije. Njegova porodica kazala je da su pomagali zdravstvenim ustanovama i sirotištima. Svećenik Lim koji je čelnik crkve Umjereni korejski prezbiterijanci, ima iza sebe veliki broj humanitarnih misija u Sjevernoj Koreji koje je realizirao prije dvije decenije.

Navodno je priznao da je koristio humanitarni rad kao krinku za subverzivne radnje i aktivnosti u zlokobnom pokušaju da izgradi vjersku državu. Državna televizija KCNA objavila je da je Lim priznao i kako je u svojim predavanjima govorio da je "Sjeverna Koreja trebala pasti s ljubavlju Boga".