Svijet
0

Sjeverna Koreja najavila gašenja "Yongbyona" čim dobije pomoć

FENA
Sjeverna Koreja je saopćila u petak da je voljna ugasiti svoj glavni nuklearni reaktor čim dobije prvu isporuku energetske pomoći obećane kao nagradu u zamjenu za zatvaranje postrojenja.

To je prvi put da je komunistička zemlja označila konretan vremenski rok za zatvaranje postrojenja Yonbgbyon u zamjenu za ekonomske i političke ustupke, uključujući i isporuku 50.000 tona goriva, kako je naznačeno u februarskom soporazumu s međunarodnom zajednicom, javio je AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je da "sada najiskrenije istražuje pitanje prekida operacija u nuklearnim postrojenjima ranije nego što se očekivalo, a to je od momenta isporuke prve desetine teškog goriva", saopćila je CKNA.

Južna Koreja je saopćila u petak da će prva isporuka energetske pomoći, koja iznosi ukupno 6.200 metričkih tona, krenuti ka Sjevernoj Koreji 12. jula.

To je više od desetine od 50.000 tona. Južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je u petak kako se očekuje da će isporuka stići u Sjevernu Koreju do 14. jula. To znači da bi gašenje reaktora teotretski moglo započeti iduće sedmice.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sprema se da odobri planove o tome kako će nadzirati gašenje reaktora nakon posjete njene delegacije Sjeveru prošle sedmice, koja je uključivala i jedan obilazak postrojenja Yonbgbyon.

Ta je bila prva posjeta UN-ovih inspektora Sjevernoj Koreji otkako su iz nje protjerani krajem 2002. godine.

Očekuje se da IAEA dovrši planove nadzora do ponedjeljka.