Izvještaj UN-a
7

Sjeverna Koreja je "vjerovatno" razvila minijaturne bojeve glave za balističke projektile

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U povjerljivom izvještaju poslanom UN-ovom vijeću sigurnosti se navodi da je Sjeverna Koreja vjerovatno razvila minijaturne nuklearne bojeve glave koje se mogu postaviti na balističke projektile, a pored toga dodatno napreduje u svom programu oružja.

Reuters je došao u posjed povjerljivog izvještaja u kojem se navodi da su neke zemlje procijenile da Pyongyang "vjerovatno ima razvijene minijaturne bojeve glave kojii se mogu postaviti na balističke projektile.

"Sjeverna Koreja nastavlja svoj nuklearni program, uključujući proizvodnju visoko obogaćenog urana i konstrukciju eksperimentalnog lakog vodenog reaktora", navedeno je u izvještaju, a jedna od zemalja članica je dodala da Pyongyang "nastavlja proizvodnju nuklearnog oružja".

Ovaj izvještaj nije prva tvrdnja da Sjeverna Koreja već ima minijaturno nuklearno oružje. izvještaj američke obavještajne službe, koji je procurio u javnosti 2017. godine, navodi da Sjeverna Koreja ima mogućnost proizvodnje bojevih glava dovoljno malih da se postave na projektil. Takvo oružje bi teoretski omogućilo ovooj zemlji da pogodi mete na američkom teritoriju, prenosi Russia Today.