Barack Obama
0

Sjeverna Koreja je ozbiljna prijetnja svijetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da Sjeverna Koreja s nuklearnim oružjem predstavlja "ozbiljnu prijetnju" svijetu.

Na konferenciji za novinare s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom, Obama je u utorak kazao da će Sjedinjene Države "rigorozno" nastojati okončati sjevernokorejski nuklearni program, javio je BBC.

Sjeverna Koreja izvela je podzemnu nuklearnu probu 25. maja nakon koje je ispalila mnoge kratkometne rakete.

"Ni pod kojim okolonostima nećemo dopustiti Sjevernoj Koreji da posjeduje nuklearno oružje", izjavio je Lee.

Obama je izjavio da su se on i njegov južnokorejski kolega saglasili da se u potpunosti provede nova rezolucija UN-a koja ima za cilj spriječiti sjevernokorejske nuklearne ambicije.

On je također obećao prekinuti model ponašanja kojim se dopušta Sjeverenoj Koreji da stvori krizu kako bi kasnije bila nagrađena ustupcima međunarodne zajednice.

"To je model ponašanja koji smo od njih očekivali, ali ćemo ga prekinuti", dodao je Obama.

Lee je doputovao u Washington na razgovore s američkim predsjednikom.

Dva lidera također su razgovarala o sporazumu o slobodnoj trgovini koji su prije dvije godine potpisali SAD i Južna Koreja.

Tokom prošlogodišnje predizborne kampanje Obama je kritizirao taj sporazum, tvrdeći da njegove odredbe previše favoriziraju Južnu Koreju.

Tokom sastanka u Washingtonu lideri su se složili da iniciraju sastanke radnih grupa kako bi se prevladale razlike između dvije zemlje.