Još jedan test u nizu
23

Sjeverna Koreja ispalila projektile nekoliko sati nakon što je Biden napustio Aziju

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja je rano jutros po lokalnom vremenu ispalila balističke projektile, saopćila je južnokorejska vojska.

Vlasti u Seoulu tvrde da su projektili ispaljeni u prostor koji je manje od sat vremena udaljen od Sunana u Pyongyangu. Test je obavljen dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden napustio regiju. Cilj njegovog putovanja u Aziju bilo je jačanje mjera za "odbijanje" Sjeverne Koreje koja je ubrzala tempo testiranja balističkih projektila od početka ove godine.

Japan je potvrdio da su u srijedu ispaljena barem dva projektila, no moglo bi ih biti i više. Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi je kazao da je prvi projektil letio oko 300 km na maksimalnoj visini od 550 km, dok je drugi letio 750 km na visini do 50 km. Kishi je kritikovao poteze Sjeverne Koreje te je rekao da "nisu prihvatljivi" i da "prijete miru, stabilnosti i sigurnosti Japana, kao i međunarnodne zajednice".

Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost je saopćilo da je riječ o "teškoj provokaciji". Projektili su ispaljeni nekoliko sati nakon što je Biden napustio Aziju u utorak navečer nakon petodnevnog putovanja tokom kojeg je posjetio Južnu Koreju i Japan.

Američki i južnokorejski zvaničnici su ranije upozorili da je Sjeverna Koreja spremna na novi test koji će vjerovatno obaviti tokom Bidenove posjete.

Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol postigli su dogovor o održavanju još većih vojnih vježbi te novim mjerama u svrhu sprečavanja intenziviranja testova sjevernokorejskog naoružanja. Biden je istakao da su SAD "spremne na sve što Sjeverna Koreja radi".