Letio 470 kilometara
66

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil s aerodroma u Pyongyangu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema tvrdnjama Južne Koreje i Japana, Sjeverna Koreja je s aerodroma Sunan u Pyongyangu ispalila balistički projektil.

Sjevernokorejski balistički projektil je letio 470 kilometara prema Japanskom moru, a iz Južne Koreje upozoravaju da je lansiranje prijetnja mirnu i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u međunarodnoj zajednici, kao i da jasno krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Naša vojska prati kretanja kako bi se pripremila za mogućnost novog lansiranja, održavamo punu spremnost", saopćila je južnokorejska vojska.

Japansko ministarstvo odbrane se također oglasilo.

"Aktivnosti Sjeverne Koreje, uključujući česta lansiranja projektila, ne mogu biti tolerisane", poručio je japanski premijer Fumio Kishida.

Pyongyang još uvijek nije potvrdio izvještaje o 14. lansiranju projektila od početka ove godine. Prošlog mjeseca je sjevernokorejski lider Kim Jong-un lično nadgledao testiranje "novog tipa taktičkog vođenog oružja". Na vojnoj paradi u aprilu je naglasio važnost ubrzanja razvoja nuklearnog oružja i njegovog korištenja ukoliko se ugroze "osnovni interesi" Pyongyanga.

Najnovije lansiranje projektila dolazi nekoliko dana prije inauguracije novog južnokorejskog predsjednika Yoona Suk-yeola, koji je poznat po čvršćem stavu prema Sjevernoj Koreji.

Bivši američki predsjednik Donald Trump i Kim Jong-un su 2018. i 2019. godine održali razgovore s ciljem denuklearizacije, ali su ti razgovori zaustavljeni.