Ukrajina
0

Sjećanje na žrtve Černobilja

FENA
Ukrajina je u noći sa subote na nedjelju odala počast žrtvama nuklearne katastrofe u Černobilu, 23 godine nakon najtežeg nuklearnog civilnog incidenta u povijesti.

"Danas se s dubokom tugom sjećamo onih heroja koji su se borili protiv nuklearne nesreće i koji su se žrtvovali zbog nas i naše djece", izjavio je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u izjavi koju je objavio njegov ured za informiranje.

Stotinjak Ukrajinaca, među kojima i predsjednik i drugi visoki dužnosnici, položili su tokom noći vijence na spomenik žrtvama Černobila u Kijevu te zapalili svijeće tokom vjerskog obreda, prenio je Dnevnik.hr.

Muškarci koji su sudjelovali u čišćenju Černobila nakon katastrofe također su položili vijence, a većina ih nije mogla sakriti suze. U malom selu Slavutiču, u blizini nuklearke, noćne komemoracije okupile su nekoliko stotina Ukrajinaca.

U noći 26. aprila 1986. godine eksplodirao je reaktor broj 4 nuklearne centrale u Černobilu, na sjeveru Ukrajine. Nuklearni oblak proširio se Evropom, a najgore su bile pogođene Ukrajina, Rusija i Bjelorusija. Veliki broj osoba je poginuo, a tokom godina od posljedica bolesti taj se broj još povećao.

Nuklerana centrala u Černobilu zatvorena je u decembru 2000. godine.