Opasnost i od klizišta
36

Širom Njemačke izdata upozorenja zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka

S. Š.
Kiša i otapanje snijega na planinama stvorilo uslove za plavljenje rijeka u Njemačkoj (X.com)
Kiša i otapanje snijega na planinama stvorilo uslove za plavljenje rijeka u Njemačkoj (X.com)
Njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje za šest okruga zbog jake kiše koja pada. Očekuje se da bi moglo pasti i 100-150 litara po kvadratnom metru.

Obilne kišne padavine širom Njemačke povećale su rizik od poplava u nekoliko država početkom ove sedmice. Zbog toga je državna meteorološka služba (DWD) izdala upozorenje za Saksoniju, Donju Saksoniju, Bavarsku, Hesen i sjevernu Rajnu Vestfaliju i Rajnland-Falačku na zapadu.

U međuvremenu je zbog otapanja snijega trajalo u Rudnim planinama duž češke granice na istoku također dovelo do bujanja rijeka.

Upozoreno je da su u mnogim područjima moguća klizišta jer je zemlja ostala pod blagim i vlažnim vazduhom. DWD prognozira da će padavine prestati u toku današnjeg dana.

U Berlinu je nekoliko desetina ljudi otišlo na tradicionalno kupanje u Orankesee na netradicionalno toplim temperaturama. Temperatura vode u jezeru iznosila je pet stepeni Celzijusa, dok je temperatura vazduha bila neuobičajeno blagih 10 stepeni.

Božićne pjesme i kuhano vino pomogli su da se zagriju plivači na događaju koji svake godine organizuje Berlinski klub foka.