Svijet
0

Sirijski projektili pali na teritoriju Libana

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Četiri rakete, koje su ispalila dva sirijska borbena aviona, pale su u ponedjeljak na teritoriju Libana, javio je AP pozivajući se na izvore iz libanske službe sigurnosti.

Projektili su, prema navodima tih izvora, pali blizu libanskog pograničnog grada Arsala, a zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama.

Sirijske rakete su i ranije pogađale teritoriju Libana, ali ovo je najozbiljniji incident od izbijanja sirijske krize u martu prošle godine, naveo je AP.

Proteklih mjeseci je sa sirijske strane granice bilo sukoba između pobunjenika i sirijske vojske. Libanske vlasti su više puta privodile osobe koje su pokušavale da iz Libana prokrijumčare oružje u Siriju.

U drugom po veličini sirijskom gradu Alepu i u Damasku, u međuvremenu, nastavljeni su okršaji vojske i pobunjenika, saopćila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

U Alepu bjesne žestoki sukobi od 20. jula, a najnovije borbe vode se u strateški važnoj četvrti Midan, za koju vojska tvrdi da ju je zauzela i "očistila od ekstremista", što sirijska Opservatorija demantuje.

U Damasku, vojska je granatirala četvrt Al-Hadžar al-Asvad, koja je pod kontrolom pobunjenika. Prema prvim izvještajima, u sukobima je poginula jedna osoba i nekoliko ranjeno.

Prema podacima Opservatorije, širom Sirije u nedjelju je ubijeno najmanje 148 osoba, uglavnom civila, i nađeno 28 tijela neidentifikovanih osoba koje su, navodno, pogubljene po kratkom postupku.