Sirija
0

Sirijska vlada spremna na "sinhronizovano" povlačenje trupa

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Sirija je spremna da povuče trupe iz sirijskih gradova u isto vrijeme kada i naoružana opozicija odluči povući svoje trupe, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak.

Nakon razgovora sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Velidom el-Mualimom u Sankt Peterburgu Lavrov je za rusku televizijski stanicu Rusija-24 rekao da bi se povlačenje trebalo izvršiti pod međunarodnom prismotrom, prenijela je Xinhua.

"Vladine snage i oružana opozicija trebali bi svoje trupe istovremeno povući iz gradova... Sirijska vlada je spremna poduzeti ovaj korak. Ministar (Mualim) me je uvjerio u to", kazao je Lavrov.

U međuvremenu, Lavrov je također tražio od Damaska da implementira mirovni plan kojeg je predstavio međunarodni izaslanik Kofi Annan.

"Tražili smo od njih da podrže svoje izjave o spremnosti na implementaciju plana Kofija Annana. Već su mnogo toga uradili, ali se mora poduzeti još koraka", kazao je Lavrov, naglasivši da opozicija mora učiniti isto.

"Trenutno se nalazimo u akutnoj fazi sirijske krize", dodao je on.

Lavrov je istakao da o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el-Asada mora odlučiti njegov narod na slobodnim izborima.

"Samo sirijski narod može odlučiti o sudbini svoje zemlje, uključujući i o sudbini svojih lidera", kazao je Lavrov, naglasivši da izbori moraju biti "u potpunosti slobodni i pravedni" i moraju biti provedeni pod strogom međunarodnom kontrolom.

Lavrov je također dodao da se Rusija ne namjerava pravdati Washingtonu za izvoz oružja u Siriju.

"Niko nas ne može optužiti jer nismo ništa prekršili", naglasio je on, dodavši da rusko snabdijevanje Damaska oružjem nije nikakva tajna.