Osuda propalih pokušaja
0

Sirijska kriza: Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalna skupština UN-a bi trebala glasati o rezoluciji koja osuđuje Vijeće sigurnosti zbog nemogućnosti da zaustavi nasilje u Siriji.

Tekst rezolucije nije legalno obavezujući, nego je zamišljen kao način da se izvrši dodatni pritisak na Vijeće sigurnosti da preuzme određene korake. Rusija i Kina blokiraju pokušaje UN-a da sprovodi sankcije protiv Sirije.

Glasanje će uslijediti nakon što je Kofi Annan dao ostavku na mjesto specijalnog predstavnika UN-a i Arapske lige, jer njegov plan za zaustavljanje krvoprolića nije uspio.

Tokom najave ostavke u četvrtak, Annan je rekao da je rastuća militarizacija njegov posao učinila neodrživim, ali je također ukazao i na razne prozivke u Vijeći sigurnosti UN-a koje su spriječile bilo kakav konsenzus o mjerama protiv Sirije.

Za usvajanje rezolucije UN-a potrebna je samo natpolovična većina od 193 člana Generalne skupštine. Međutim, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, ova rezolucija neće biti legalno obavezujuća.

Tekst rezolucije je sastavila Saudijska Arabija koja otvoreno podržava ustanak protiv predsjednika Bashara al-Assada. Tekst rezolucije osuđuje korištenje teškog naoružanja Sirijske vlade, kao i nepovlačenje iz civilnih područja, što je zahtijevano Annanovim mirovnim planom.

Kako bi maksimizirali šanse za dobijanje glasova, dio teksta u kojem se eksplicitno zahtijeva odstupanje predsjednika Assada sa vlasti je izbačen iz rezolucije, prenosi BBC.

"Cilj je da povećamo pritisak na Assadovu vladu. Želimo da što više ljudi podrži ovu rezoluciju pa su zbog toga napravljene neke izmjene", kazao je jedan diplomata Saudijske Arabije.

Gerard Araud, francuski diplomata, je rekao kako će ovo glasanje pokazati da su Rusija i Kina, koje su tri puta stavljale veto na rezolucije o Siriji, manjina u Generalnoj skupštini UN-a.

"Zemlje koje žele izglasati ovu rezoluciju su iste one zemlje koje dostavljaju naoružanje pobunjeničkim grupama. To je ono što je posao Kofija Annana učinilo tako teškim", kazao je ruski ambasador Vitaly Churkin.