Svijet
1

Siriji potrebno 500 miliona dolara pomoći

SRNA
Humanitarna kriza u Siriji dostigla je tolike dimenzije da je zemlji potrebno najmanje 500 miliona dolara pomoći da pokrije potrebe sirijskog naroda, saopštila je danas Organizacija za islamsku saradnju (OIC) u apelu donatorima.
Siriju potresaju sukobi između državnih snaga bezbjednosti i protivnika predsjednika Bashara al Assada. Hiljade civila napustile su svoje domove pred nasiljem, a mnogi su potražili spas u susjednim zemljama.

"Pozivamo na jačanje humanitarnih napora i saradnju između međunarodnih i regionalnih organizacija, kako bi se isporučila urgentna humanitarna pomoć sirijskom narodu u Siriji i susjednim zemljama", izjavio je šef OIC-a Ekemeledin Insanoglu.

On je na konferenciji za novinare u sjedištu najveće islamske organizacije precizirao da je potrebna pomoć u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Agencija UN za izbjeglice prošlog mjeseca je udvostručila prognozirani broj izbjeglica koje će napustiti Siriju ove godine na 185.000 i saopštila da će joj biti potrebno 193 miliona dolara da bi im se pružila pomoć, prenio je Reuters.

Saudijski kralj Abdulah pokrenuo je akciju sakupljanja donacija u zemlji prošle sedmice za sirijski narod, a do sada je sakupljeno 117 miliona dolara.

OIC je organizacija koja štiti interese muslimana širom svijeta i u prošlosti je takođe sakupljala pomoć za svoje članice. Prošle godine, grupa je obećala 350 miliona dolara pomoći za borbu protiv gladi u Somaliji.